Anglická slanina
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g bravčového bôčika
- 10 g soli
- 2 g sušeného cesnaku
- 100 ml bravčovej krvi
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Prerastený bôčik upravíme na pekný obdĺžnik vrátane kože o rozmere asi 10 x 10 cm. Nasolíme ho a natrieme cesnakom zo všetkých strán, vložíme do sáčka vhodného aj na varenie a vákuovo uzavrieme. Odložíme do chladničky na 7 až 30 dní.
Príprava
Vyberieme bôčik z chladničky a vložíme ho aj so sáčkom do hrnca s vriacou vodou, ktorá sa slaninou mierne schladí. Teplotu upravíme na 90°C a sáčok s bôčikom ponecháme vo vode 60 minút. Vyberieme bôčik z hrnca i zo sáčka, opláchneme ho čistou studenou vodou, necháme odkvapkať a osušíme papierovou utierkou. V mise ho kvalitne oblejeme krvou zo všetkých strán a znova necháme odkvapkať. Najprv pri teplote 75–85°C po dobu 10 minút zasušíme a následne studeným dymom 25°C údime 120 minút na vysokom stupni dymenia. Po zvesení do druhého dňa necháme postáť v chladničke.
TIPY, TRIKY A RADY
Hotovú anglickú slaninu môžeme vákuovať a uložiť do mrazničky na neskoršiu konzumáciu. Ak nemáme čerstvú krv, je možné zakúpiť, alebo si vyrobiť karamelový kulér, respektíve sušenú krv a miešať ju v pomere 2 PL sušenej krvi so 60 ml vody.
EXTRA VYBAVENIE
- udiareň s dymboxom
- vákuovačka
- presný teplomer
Posledná aktualizácia receptúry: 16.10.2023