Anglická slanina

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 g bravčového bôčika
  • 10 g soli
  • 2 g sušeného cesnaku
  • 100 ml bravčovej krvi

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Prerastený bôčik upravíme na pekný obdĺžnik vrátane kože o rozmere asi 10 x 10 cm. Nasolíme ho a natrieme cesnakom zo všetkých strán, vložíme do sáčka vhodného aj na varenie a vákuovo uzavrieme. Odložíme do chladničky na 730 dní.


Príprava
Vyberieme bôčik z chladničky a vložíme ho aj so sáčkom do hrnca s vriacou vodou, ktorá sa slaninou mierne schladí. Teplotu upravíme na 90°C a sáčok s bôčikom ponecháme vo vode 60 minút. Vyberieme bôčik z hrnca i zo sáčka, opláchneme ho čistou studenou vodou, necháme odkvapkať a osušíme papierovou utierkou. V mise ho kvalitne oblejeme krvou zo všetkých strán a znova necháme odkvapkať. Najprv pri teplote 7585°C po dobu 10 minút zasušíme a následne studeným dymom 25°C údime 120 minút na vysokom stupni dymenia. Po zvesení do druhého dňa necháme postáť v chladničke.

TIPY, TRIKY A RADY

Hotovú anglickú slaninu môžeme vákuovať a uložiť do mrazničky na neskoršiu konzumáciu. Ak nemáme čerstvú krv, je možné zakúpiť, alebo si vyrobiť karamelový kulér, respektíve sušenú krv a miešať ju v pomere 2 PL sušenej krvi so 60 ml vody.

EXTRA VYBAVENIE

  • udiareň s dymboxom
  • vákuovačka
  • presný teplomer

Posledná aktualizácia receptúry: 16.10.2023


Hodnotenie autora 0