Acidko

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.5 l plnotučného mlieka
  • 1x SMIDGEN kultúry ABY

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava mlieka
Do hrnca s hrubým dnom vlejeme 1.5 l plnotučného mlieka a postavíme na stredný plameň. Pri dosiahnutí teploty 95°C odstavíme, vložíme do studeného vodného kúpeľa, schladíme na teplotu 39°C. Pridáme štartovaciu kultúru a kvalitne premiešame.


Fermentácia
Nalejeme do nádoby jogurtovača a zapneme ohrev na teplotu 39°C, na dobu 8 hodín. Po tejto dobe vyberieme, prelejeme do fliaš a premiestnime do chladničky na 6 hodín.

TIPY, TRIKY A RADY

Pred spotrebou si odložíme 6 PL acidofilného mlieka na ďalšie použitie. Takto si z vlastných zásob môžeme pripraviť acidko 5 krát. Po tejto dobe budeme potrebovať novú kultúru. Vyššie uvedená kultúra obsahuje aj probiotické látky.

EXTRA VYBAVENIE

  • regulovateľný jogurtovač
  • presné odmerky
  • mliekarenský teplomer

Posledná aktualizácia receptúry: 17.08.2024


Hodnotenie autora 0